Çarşamba

MİMARCA DEĞİNMELER Gürhan TÜMER


Ayasofya'dan daha yüksek cami yapmadığı için Fatih Sultan Mehmet'in gazabına uğrayan mimar kimdir? "Her bina yapıldığı yerde kalsın, Keops Piramidi Stockholm'de, Pantheon Bağdat'ta, Eiffel Moskova'da..." Louis Scutenaire bir mimar olsaydı şöyle der miydi gerçekten?
Nasreddin Hoca mimarlığı diye bir mimarlık çeşidi var mıdır acaba?
Mimarlık medyası nedir? "Başka türlü" evleri sever misiniz siz de?
Mimarlık müzesini ilk kez gündeme getiren kimdir?
Gürhan Tümer, Mimarca Değinmeler'de bu ve daha onlarca farklı soruyu önce sorup sonra cevaplarını arıyor. Mimarlığa, ünlü mimarların eserlerine, mimarlık tarihine, edebiyatta mimarlık olgusuna vb. değinirken, günümüze ait doğru ve yanlışları da ele alarak panoramik bir bakış açısı sunuyor. Yerli - yabancı meslektaşlarının, edebiyatçıların, şairlerin, ressam ve heykeltraşların, farklı alanlarda ürün vermiş birçok ismin izinden mimarlık disiplinine ait çıkarımlar yapıyor.

Şubat 2010,
2. Baskı,
Karton kapak,
130 sayfa,
205 mm x 145 mm




MİMARİ KİŞİLİK VE KİMLİK
Mehmet N.TÜREYEN

Bireyler için kişilik ve kimlik önemlidir. Bir tartışma ortamında fikir üretip beyan edemeyen, başkalarının söylemlerinden etkilenip sık sık görüş değiştiren, olsa bile düşüncelerini inandırıcı bir yaklaşım çerçevesinde ifade edemeyen bireyleri çoğunlukla kişiliksiz ya da zayıf kişilikli bireyler olarak nitelendirdiğimiz çok olmuştur. Bunların aksi davranışlar sergileyenlerini de güçlü kişilik sahibi bireyler olarak nitelendirdiğimiz ve takdirle karşıladığımız anlar çoktur.
"Bireyin doğasında var olan becerisi (meslekî kişilik ve kimliği) eğitim ve uygulama ile geliştirilebilir mi?" sorusuna yanıt "evet" olmalıdır. Aksi halde meslek eğitiminin, konumuz bağlamında mimarlık eğitiminin anlamı kalmayacaktır. Bu çalışmanın amacı, değinilen bu meslekî kişilik ve kimliğin geliştirilmesine yönelik etmenlerin tanıtılması ve müellifin görüş ve gözlemleri doğrultusunda tartışılmasıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder